Hyppää sisältöön

Ofta ställda frågor

Hur komma med?

Du kan delta i all verksamhet efter ett inledande besök där du lär känna Casa. Delta i ”Tervetuloa mukaan-ryhmä” eller kontakta Vilma via meddelande, mejl eller ett telefonsamtal för att komma överens om ett besök. 

Kan jag komma med när som helst?

Vi tar varje vecka emot nya besökare och vi försöker hitta något kul för dej att göra redan samma eller följande vecka. Du kan alltså absolut komma med mitt i en verksamhetsperiod. Om det för tillfället inte finns plats i de grupper som intresserar dej, eller sådana inte finns i utbudet just nu, lönar det sej ändå att komma och bekanta dej med verksamheten. Då kan du genast delta i grupper som intresserar dej då de dyker upp i programmet.

Jag är jättenervös för att komma på besök. Vågar jag?

Kulturverkstaden har en vänlig atmosfär och de som söker sej hit är ett väldigt förstående gäng. Många är spända i början och här är det okej att vara pratsam, eller också tystlåten. Du är aldrig tvungen att göra något, om du vill kan du alltså bara följa med vad gruppen sysslar med. Du behöver inte berätta något om dej själv och alla har förbundit sej att inte berätta vidare. Personalen hjälper gärna och det går bra att berätta redan i det inledande samtalet att du är spänd. Det är väldigt vanligt och gör absolut ingenting. 

Kan jag delta i en grupp även om jag inte är säker på att jag orkar vara med till hundra procent varje gång?

Det kan du. Du deltar i gruppverksamheten enligt hur du själv orkar. Det är också helt okej att bara följa med vad de andra gör.

Jag är studerande/arbetslös/på jobb/sjukledig/pensionerad/får rehabiliteringsstöd, kan jag delta?

Du kan delta om du känner att du har tid. Besökarnas livssituationer varierar.

Kan jag ta med mat till kulturverkstaden och var kan jag förvara den?

Kulturverkstaden bjuder på kaffe och olika sorters te. Du kan också gärna ta med dej ett skapligt mellanmål eller mat, så att du orkar. Vi har kylskåp och mikro som du får använda. Här finns också fat och bestick men ingen diskmaskin, så vi hoppas att alla diskar efter sej.

Måste jag berätta mitt namn eller något annat om mej själv för de andra?

Alla bestämmer själva vad de vill dela med sej av. Du kan presentera dej med förnamn, smeknamn eller ett namn du själv valt.

Kan jag delta i en gruppaktivitet även om det är något jag tycker att jag är dålig på?

Ja, det kan du absolut! Grupperna finns till både för nybörjare och erfarna mångsysslare. Det är inte heller meningen att utvärdera hur bra någon är.

Verksamheten riktar sej till personer som har problem med sin psykiska hälsa. Själv har jag bara haft lite depression. Är alla andra där helt knasiga?

I kulturverkstaden samlas människor med liknande intressen och verksamheten kretsar kring aktiviteter av olika slag. Många är snarare förvånade över hur ”vanliga” alla verkar vara. Det här är ingen vårdplats, även om personalen har färdigheter att hjälpa till med olika utmaningar.

Min vän/partner vill också komma med i verksamheten. Kan jag ta hen med?

Alla kommer först på ett inledande besök för att bekanta sej med verksamheten. Om personen hör till vår målgrupp kan du be hen boka tid för ett besök.